Stare narodne igre zamjenjuju se kompjuterskim igricama

Da li ste primijetili koliko zadnjih godina sve manje djece boravi na otvorenom. Sve manji broj djece uživa zajednički u igrama kojima smo se svi mi igrali, a pogotovo naši preci. Te narodne igre bile su nekada važan segment socijalnog života i socijalnog razvoja mladih. Kakav je slučaj danas?

Uticajem savremenih tehnologija svijet igara se promijenio.  Stare društvene igre potekle iz naroda zamijenjene su novim oblikom – kompjuterskim igrama. Socijalna interakcija između mladih također je zamijenjena interakcijom preko društvenih mreža.

U ovom tekstu prisjetićemo se nekih igara koje polako iščezavaju, dok su neke potpuno nestale i zaboravljene. Neke od tih igara svakako jesu: bacanje kamena sa ramena, klipa, utrka u vrećama, ledenog čiče, žmurke,  nošenje vode u vedrima,  igra kuke,  a da ne pominjemo i neke igre kao što su klikeri, škola, lastiš igre rata i sl.

Svijet tih starih igara kojima se nisu igrala samo djeca već i odrasli  kao što smo već rekli zamijenjen je kompjuterskim alternativama. Tako da danas djeca, a i odrasli igraju ratne igrice poput Call of Duty (Dužnost zove), Medal of Honor (Medalja časti), ili avanturama Warcrafta, trkačkim igrama poput Need for speed, pa čak i sportskih alternativa fudbala, košarke itd.

Dakle stvarni svijet u kome su djeca sticala razne vještine kako fizičke tako i duhovne poput snage, okretnosti, brzine, kreativnosti, sposobnosti analitičkog razmišljanja i zaključivanja, zamijenjen je imaginarnim svijetom kompjuterskih igara u kojima djeca većinom razvijaju vještine i motoriku koju su bazirani na upotrebi deset prstiju.

Naravno ni kompjuterske igre nisu toliko crne niti je cilj ovog teksta da ih kao takve prikaže. U svijetu kompjuterskih igara djeca također stiču neke intelektualne vještine, pa u mnogo slučajeva u prilici su da savladaju i neki strani jezik, većinom je tu engleskim. Mnoge igre od igrača zahtijevaju da upotrebljavaju kombinatoriku, da razmišljaju da nađu najbolji način da savladaju neku prepreku. Sve to može i pozitivno da se odrazi na razvoj djece samo ako se držimo gesla u svemu treba biti umjeren koje je svakako suprotno paroli hedonista : „od viška glava ne boli.

Danas se narodne igre jedino čuvaju KUD-ovi jer su igre odraz kulture i običaja jednog kraja i naroda. No da ne bi mnogo razbijali glavu predlažemo vam da se malo odmorite uz besplatne igrice.

Free business joomla templates