PROGRAMI ZA PREVOĐENJE TEKSTA

 

 

U svemu navedenom veoma bitnu ulogu imaju programi za prevođenje teksta. Pored toga što su veoma praktični i jednostavni, oni bitno utiču i na uštedu vremena i olakšavaju našu komunikaciju na svim poljima društvenog života. Kada su u pitanju programi za prevođenje teksta njihova svrha je da nam omoguće prevod bilo kojeg dokumenta, bez obzira u kojem obliku se nalazio, da li je primljen putem elektronske pošte, i sl. Ovi programi trebalo bi da ponude što veći izbor jezika, da podržavaju veliki broj formata fajlova i da sve to mogu da upakuju u jednostavan korisnički interfejs koji je razumljiv, praktičan i jednostavan za korištenje. Dakle, programi za prevođenje pored nužne integracije u Microsoft Word i RTF fajlove, moraju da ispoštuju korektnost i tačnost prilikom prevoda. Pored ova dva najbitnija kriterijuma, neki bolji programi nude i dodatne pogodnosti kao što su provjera pravopisa, mogućnost integrisanja u druge programe u sistemu, trenutni prevod teksta sa interneta, itd. Takođe, programi koji su najbolji pored toga što podržavaju veliki broj jezika, oni za njih imaju i podršku u ukupnom smislu.

 

Instalacije programa za prevođenje teksta treba da budu jednostavne, pristupačne i neprimjetno integrisane u sistem. Kada je u pitanju korektnost u pravopisnom smislu, provjera se vrši najčešće na jednom paragrafu gdje se u obzir uzimaju sintaksičke greške i pravilna upotreba interpunkcijskih znakova.

 

Neki od najboljih programa koji služe za prevođene jesu: Power Translator, Babylon, Translator Promt, White Smoke, Ace Translator i dr. Svi su ocijenjeni visokim ocjenama gotovo u svim segmentima: efikasnosti, mogućnosti korištenja i podržavanja programa, formata fajlova, broju podržanih jezika, pravopisnoj ispravnosti i sl.

 

Babilon 10 ima vodeću ulogu kada su u pitanju programi za prevođenje. Kao jedan od najpopularnijih proizvoda, on nudi sve alate koje sadrže njegove prethodne softverske varijante. Pored toga, on sadrži nekoliko novih specifikacija i olakšica, ali ono što je u konačnici najbitnije jeste da Babilon 10 nudi najtačniji prevod dostupan u 77 jezika. Zauzima najznačajnije mjesto kada je u pitanju integracija programa, brzo prevođenje web stranica, sposobnost da podrži veliki broj formata i datoteka, text-to-speech, itd. Kompatibilan je sa Windows XP, Windows Vista i windows 8.

 

Free business joomla templates