Prirodno tamnjenje zuba

Da bi shvatili šta to utiče na prirodno tamnjenje zuba morate znati od čega se sve sastoji jedan zub. Prirodna boja zuba zavisi od indivdue do individue ali postoji nešto što je zajedničko za sve ljude. Zub se sastoj iz iz tvrdih zubnih tkiva: dentin i caklina. Oni na različit način doprinose jedinstvenoj prirodnoj boji zuba svakog čovjeka. Unutrašnje tkivo –dentin je neprovidan i narandžasto-žute je boje. Njega obavija caklina zaštitini bijeli sloj zuba koji je veoma providan. Ona ponekad ima primjese sive i plavkaste nijanse boja. Ukoliko je caklina deblja, onda zubi imaju svjetliju, bjelju boju. Dakle, odnos nijanse, providnosti i debljine ovih tkiva utiču na boju kompletnih zuba.

Međutim, nekada caklina može biti uzrok tamnije boje zuba jer poprima uticaj manje svjetlosti u unutrašnjosti usne šupjine. Pošto je u ustima spriječeno dopiranje svjetlosti određena mjesta na zubima izgledaju sivkasta jer poprimaju nijanse od drugih tamnijih dijelova zuba.

Bijeli zubi nisu samo plod dobre dentalne higijene, oni nekada imaju mnogo veze i sa mnogim drugim faktorima. Optička svojstva mnogo utiču na odnos boje dentina i cakline.Debljina zubnih tkiva se razlikuju od zuba do zuba. Razlike u boji se mogu vidjeti in na pojedinim dijelovim jednog zuba. U zubnom vratu caklina je mnogo tanka ili potpuno nestala tako da su zubi svjetliji na grizim površinama. Prema vratu zuba boja ostaje sve tamnija, gdje dentin utiče na boju jer je caklina isuviše na tom dijelu istanjena. Očnjaci su često najtamniji u predjelu vrata jer su masivniji od ostalih zuba.

Pored navedenog i boja kože može uticati na bijele zube. Oni koji imaju tamniju put većinom prividno imaju bijele zube. Zbog toga ljeti bljesnu mnogi lijepi savršeni osmjesi. Intezivan ruž, posebno onaj crveni može istaknuti bjelinu i proizvesti isti efekat. Ovakav jak kontrast između boje kože, usana i zuba doprinosi tome da zubi izgledaju svjetliji nego što u oni to zaista prirodno jesu. Tako će oni svjetlije puti uvijek izgledati kao da imaju tamnije zube iako se možda ponekad više trude pri izbjeljivanju zuba od onih tamnoputihjih osoba. Svjetlost utiče na bjelinu zuba. Boja zuba se mijenja zavisno iz kojeg ugla posmatramo nečije zube, iz kojeg ugla dopire svjetlost.

Prilikom nicanja i razvoja zuba nastaju različita obojenja zbog uticaja promjene u sastavu zubnih tkiva. Mnoge naslage se mogu gomilati u uglovima zuba i time uticati na proomjenu boje cakline. To je onaj nepoželjni zubni kamenac koji nastaje nakon konzumiranja hrane i pića. On je žućkaste boje ali mu se nijanse mijenjaju u odnosu na obojene spojeve sa kojima dolazi u dodir.  Starenjem kamenac se više nagomilava i postaje sve intezibnije boje. Uklanjanje zubnog kamenca jedan je od efikanih rješenja prilikom izbjeljivanja zuba.

Zubni karijes, razna oboljenja, pušenje, konzumiranje kafe, čajeva i drugih obojenih napitaka i hrane takođe utiče na boju zuba. Žućkasta  kili sivkasto-plava boja zuba je samo jedan od brojnih negativnih posljedica koje donose navedene bolesti i poroci.

Iz svega navedenog očito je da bjelina zuba zavisi kako od objektivnih tako i od subjektivnih faktora. Boja zuba i uzrok obojenja nije nešto što se može lako odrediti. Neki ljudi ovoj činjenici mnogo pridaju važnost, dok pojedinima bijeli zubi nisu od presudnog značaja pri određivanju najljepšeg osmjeha. Srećom postoje mnoge modernije zubne ordinacije koje su spremne suočiti se sa ovim problemom kada god to poželite.

Free business joomla templates