Poslednja istraživanja o elektronskoj cigareti

U poslednjim istraživanjima jedne američke studije koja se odnosi na elektronske cigarete, dokazano je da se samo jedan mali broj štetnih materija (negde oko 1% u odnosu na običnu duvansku cigaretu), a samim tim i da su one potpuno bezopasne po ljudski organizam.

Ova studija je vršena na Novom Zelandu u Medicinskom Žurnalu, a osnova na kojoj su bazirani dobijeni rezultati je upoređivanje nivoa nikotina i toksičnih supstanci (aldehida) u obe vrste cigareta, elektronskim i običnim duvanskim.

Rezultati koje je donela ova studija su sledeći:

·         Nivo nikotina u elektronskim cigaretama manji je do 2/3 u odnosu na običnu duvansku cigretu

·         Nivo toksičnosti u elektronskoj cigareti manji je čak 100 puta u odnosu na obične cigarete

·         U proseku, u svakoj testiranoj elektronskoj cigareti u odnosu na duvansku, običnu pronađeno je manje svih štetnih materija. E – cigareta sadrži neznatan procenat aldehida: 0,93%, formaldehida 0, 04 % acetaldehida, te oko 0,43 akroleina.

Ova istraživanja testirana sun a raznim vrstama elektronske cigarette, te na cigaretama iz duvanske proizvodnje Marlboro 100s, čime je dokazano da, za razliku od navedenog, e – cigareta ne može imati štetne posledice po ljudsko zdravlje.

Marej Laugesen, autor studije, rekao je za Žurnal da je ovo istraživanje veoma korisno I kada je u pitanju odvikavanje od obične duvanske cigarete, jer nivo nikotina koji sadrži elektronska cigareta sasvim je dovoljan pušačima u periodu krize a u procesu odvikavanja.

Cilj istraživanja bio je i da se smanje predrasude koje se uvek stvaraju o bilo čemu novom i nepoznatom, ted a se dokaže da njihovi konzumenti biraju ih samo iz razloga jer se osećaju bolje, je rim pomažu u odvikavanju, jer su jeftinije u odnosu na obične, te da je njihova rasprostranjenost nastala upravo zaslugom njihovih konzumenata, koje iste preporučuju i tako šire upotrebu ovog proizvoda mikroelektoničke industrije.

Takođe, Marej smatra da bi naučnici sa svojim dokazima konačno trebali da počnu da se bore i stanu na put neosnovanom strahu i blokadi nečega što može biti veoma korisno i pomoći u procesu odvikavanja i zavisnosti od duvanske cigarete za koju je dokazano da veoma štetno utiče na psiho-fizičko zdravlje čovjeka.

 

 

PROGRAMI ZA PREVOĐENJE TEKSTA

 

Današnji stil života zahtijeva od nas da rušimo sve barijere u komunikaciji, pa tako i jezičke. Poslovna saradnja veoma često podrazumijeva informatičku i jezičku pismenost, neophodnu za poslovnu konverzaciju sa ljudima iz cijelog svijeta. Pored ovog, često nam je bitna i za ličnu komunikaciju i sticanje novih poznanstava iz različitih razloga.

Read more...

Priča o Vrnjačkoj banji

Vrnjačka banja je centar banjskog turizma, a titulu jednog od najznačijnih turističkih

destinacija u Srbiji dobila je pre svega zahvaljujući izvorima tople i hladne vode, čija je

lekotivost i uopšte blagotvornost dokazana još u vreme Rimljana.

Read more...

Venecijaneri dizajnerski prijatelji vaših prozora i vašeg doma

Prodiranje jake sunčeve svjetlosti kroz vaše prozore je nešto što se veoma lako može riješii na različite načine. odlična rješenja su roletne raznog tipa od prirodnih materijala. Međutim, one nisu jednotavne za održavanje, tako da je jedno od dičnih funkcionalnih rješenja upravo postavljanje venecijanera na vaše prozore.

Read more...

Prirodno tamnjenje zuba

Da bi shvatili šta to utiče na prirodno tamnjenje zuba morate znati od čega se sve sastoji jedan zub. Prirodna boja zuba zavisi od indivdue do individue ali postoji nešto što je zajedničko za sve ljude. Zub se sastoj iz iz tvrdih zubnih tkiva: dentin i caklina. Oni na različit način doprinose jedinstvenoj prirodnoj boji zuba svakog čovjeka. Unutrašnje tkivo –dentin je neprovidan i narandžasto-žute je boje. Njega obavija caklina zaštitini bijeli sloj zuba koji je veoma providan. Ona ponekad ima primjese sive i plavkaste nijanse boja. Ukoliko je caklina deblja, onda zubi imaju svjetliju, bjelju boju. Dakle, odnos nijanse, providnosti i debljine ovih tkiva utiču na boju kompletnih zuba.

Read more...

Vaspitanje za početnike – ima li nade za ovu američku porodicu?

Još jedna urnebesno humoristična serija koja u potpunosti parodira sve one serijice o simpatičnim savršenim i sretnim američkim porodicama. Posebno se preporučuje novopečenim roditeljima, kao priručnik koji govori kako ne treba vaspitati djecu. Ovdje možete vidjeti šta se može desiti sa vašim djetetom ukoliko ste krajnje neoprezni i opušteni u odgoju.

Read more...

Nadogradnja kose - Šta trebate znati?

Posljednjih godina mnogo se priča o raznim estetskim pothvatma koje žene poduzimaju kako bi došle do željenog cilja - ljepote na kojima će im drugi zavidjeti. U te estetske pothvate svakako možemo svrstati i nadogradnju kose koju možete dobiti u gotovo svim boljim frizerskim salonima. Jedini preduslov koji terba da ispunite jeste da znate šta hoćete i ponesete dovoljno novca sa sobom. Ukoliko i sami razmišljate o nadogradnji kose evo nekih smjernica koje bi terbali znati prije nego se upustite u tu avanturu.

Read more...

Stare narodne igre zamjenjuju se kompjuterskim igricama

Da li ste primijetili koliko zadnjih godina sve manje djece boravi na otvorenom. Sve manji broj djece uživa zajednički u igrama kojima smo se svi mi igrali, a pogotovo naši preci. Te narodne igre bile su nekada važan segment socijalnog života i socijalnog razvoja mladih. Kakav je slučaj danas?

Read more...
Free business joomla templates